Pepř
Pepř je jedním z nejrozšířenějších koření na světě, které se používá již po tisíciletí. Získává se z plodů rostliny pepřovníku (Piper nigrum), která pochází z jižní Indie. Dnes se pěstuje i v jiných tropických oblastech, například ve Vietnamu, Indonésii, Brazílii nebo na Srí Lance.
Pepřovník je tropická popínavá rostlina, která může dorůst až do výšky 10 metrů. Jeho plody, malé bobule, rostou v hroznech a postupně mění barvu od zelené přes červenou až po černou podle stupně zralosti. V závislosti na způsobu sklizně a následném zpracování vznikají různé druhy pepře.
-
-
Druhy pepře
-
Černý pepř:
- Výroba: Bobule pepřovníku se sklízejí těsně před plnou zralostí, kdy jsou ještě zelené. Po sklizni se nechají sušit na slunci, kde zčernají a ztvrdnou.
-
Bílý pepř:
- Výroba: Zralé červené bobule se namočí do vody, aby změkly. Poté se sloupnou jejich slupky a suší se na slunci. Výsledkem jsou bílé zrníčka pepře.
-
Zelený pepř:
- Výroba: Sklízí se jako nezralé zelené bobule, které se buď suší nebo konzervují (mražením či nakládáním do solného roztoku).
-
Červený pepř:
- Výroba: Zralé červené bobule se suší nebo nakládají. Sušený červený pepř je vzácnější a má sladší a ovocnější chuť než ostatní druhy pepře.
-
Růžový pepř (pozor, není to pravý pepř, ale plody stromu Schinus molle):
- Výroba: Plody se suší podobně jako pravý pepř.
-
-
Bestsellers
16 items total